Jameos del Agua on osa kuuden kilometrin pituista tunnelia. Tunneli syntyi 4000 vuotta sitten, kun La Corona -tulivuori purkautui. Tunneli lähtee suoraan tulivuoren kraaterista ja johtaa mereen.

Saarella syntynyt César Manrique suunnitteli tämän upean nähtävyyden 1960-luvulla. Ihmiset eivät aluksi uskoneet hänen ideoihinsa. Mihin laavaa muka voisi hyödyntää? Vuonna 1968 heidän täytyi kuitenkin perua puheensa, sillä Manrique oli luonut jotain uniikkia. Suunnittelu on tehty kunnioittaen luontoa ja siellä eläviä valkoisia rapuja.

Jameos del Agua sijaitsee Hariassa, saaren pohjoisosassa. Heti aluksi pääset kivirappusia pitkin alas, jossa on yleisöä varten kahvila. Kahvilasta silmiesi eteen avautuu kaunis maanalainen vesimaisema. Kun jatkat matkaa eteenpäin, edessäsi on uskomaton maanalainen järvi, jonka on muodostanut kallioiden väleistä valuva vesi. Vesi on aivan kirkasta ja voit nähdä pohjan. Katsoessasi kohti pohjaa, tuntuu kuin olisit korkealla vuorella ja vatsassasi tuntuu korkean paikan aiheuttama jännitys. Vaikka korkeasta paikasta ei ole kyse. Kirkas vesi vain luo sen vaikutelman. Pohjalla näkyy pieniä valkoisia pisteitä. Lähemmin tarkasteltuasi huomaat niiden olevan pieniä rapuja. Tämä on ainut paikka, jossa nämä ravut elävät. Ravut ovat sokeita ja pimeyden vuoksi ne ovat albiinoja. Rapuja kutsutaan nimellä ”jameitos”.

Auringonsäteet tulvivat sisälle katossa olevasta reiästä, osuen veteen. Taustalla soi kaunis, rauhoittava musiikki. Tänne voisi jäädä pidemmäksikin aikaa. Tunnelma on seesteinen ja hiljainen.

Tunnelmaa kuvaillakseen voisi mainita Tomb Raider -pelien kauniit vesimaisemat. Monelle on tullut tästä maanalaisesta järvestä kyseinen mielikuva. Eikä ihme. Voisi oikein kuvitella Laran hyppäävän kohti tuota katosta roikkuvaa häkkiä…

Kauniin järven lisäksi paikassa on mahdollista oppia, kuinka tulivuori toimii. Eri huoneissa näytetään, mitä purkauksen aikana tapahtuu. Tämä vuoksi Jameos del Agua olisi aivan täydellinen kohde koululuokalle. Lapset innostuvat varmasti interaktiivisista toiminnoista. La Casa de los Volcanes -nimellä kutsuttava alue toimii kansainvälisten tutkijoiden vuosittaisena kokoontumispaikkana. Alueella pystyy nimittäin seuraamaan tulivuorten todellista, senhetkistä lämpötilaa.

Paikassa pääsee myös tutkimaan eri kivilajeja, sillä saaren kivilajit on esitelty yhdessä huoneessa.

Keskeisessä paikassa on turkoosi uima-allas, joka palmujen ja kukkien kanssa muodostaa kauniin kuvauskohteen. Uima-allas ei ole käytettävissä, sillä vain Espanjan kuninkaalla on oikeus uida siinä.

Altaalta pääset auditorioon, jossa loistavan akustiikkansa vuoksi järjestetään klassisia konsertteja. Auditorio avattiin ensimmäisen kerran v. 1987. Vuonna 2009 valmistui remontti ja auditoriossa on sittemmin kuvattu esimerkiksi Pedro Almodovarin elokuvaa Broken Embraces.

Saapuessasi Jameos del Aguan korkeimpaan kohtaan, upeat maisemat ympäröivät sinut. Haluat varmasti kaivaa kamerasi esille ja ikuistaa maisemat, jotka kelpaavat vaikka postikorttiin.

Paikasta löytyy kaksi kahvilaa. Toinen heti alussa ja toinen on Casa de los Volcanesin vieressä. Kahvilasta on hyvät näkymät sekä altaalle että Atlantin valtamerelle.

Paikka on auki joka päivä kymmenestä viiteen. Sisäänpääsyn hinnat ovat 8 euroa aikuiselta ja 4 euroa lapsilta. Asiakaspalvelu on mahtavaa ja työntekijät tunnistavat suomalaiset muiden joukosta. Osaavatpa jopa kiittää suomeksi. Tiskiltä saa englanninkielisen esitteen, josta on apua kierroksella.

Tiistaisin ja lauantaisin paikka on auki myös yöllä (19-02). Yöaikaan vieraat pääsevät nauttimaan a la carte -annoksista sekä folkmusiikista. Yöohjelman hinta on 39 euroa aikuiselta. Hinta sisältää sisäänpääsyn, kolmen ruokalajin illallisen ja livemusiikin. Yön kruunaa DJ. Yöohjelmaa on paljon kehuttu ja varsinkin auringonlasku on upea. Auringon  laskiessa valaistus muuttuu violetiksi ja yön ensimmäiset tähdet tulevat esiin. Kokemus on varmasti taianomainen.

 

 


Kommentit

Jameos del Agua — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>